فهرست مطالب

فصلنامه پرستاری دیابت
سال دهم شماره 3 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد افشار، محبوبه کفایی عطریان*، زهره سادات، زهرا اهنگریان صفحات 1889-1899
    مقدمه و هدف

    برای دست یابی به کنترل قند خون در دیابت از هموگلوبین گلیکوزیله استفاده می شود و تبعیت از درمان میزان انجام رفتار درمانی فرد است. این مطالعه با هدف تعیین عومل موثر بر ابعاد تبعیت از درمان و هموگلوبین گلیکوزیله در بیماران دیابتی آران و بیدگل در سال1400-1399  انجام شد.

    مواد و روش ها

    این یک مطالعه توصیفی- تحلیلی در بیماران مبتلا به دیابت شناسایی شده و مراجعه کننده به درمانگاه های بهداشت شهر آران و بیدگل در سال 1400 -1399 بود. از پرسشنامه تبعیت از درمان مدانلو و جدیدترین میزان HbA1c موجود درپرونده بیمار طی سه ماه اخیر استفاده شد. پرسشنامه توسط شرکت کننده و در افراد کم سواد با مصاحبه تکمیل گردید. از آزمون رگرسیون خطی چندگانه و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان 75/10±04/60  و میانگین مدت درمان 81/6±46/9  سال بود. تعداد زنان 258 (67 درصد) ، افراد متاهل 302(4/78 درصد) ، شاغل 234 (8/60 درصد)، مبتلا به دیابت نوع2 381(99درصد) نفر از جمعیت مورد مطالعه بود. طبق آزمون رگرسیون چندگانه بازای هر واحد افزایش مشارکت در درمان 088/0، تلفیق 038/0 و چسبیدن به درمان 156/0، از مقدار هموگلوبین گلیکوزیله کاسته می شود. همچنین بازای هر واحدافزایش تعهد به درمان 056/0 و هر واحد تدبیر در اجرا 089/0 بر مقدار هموگلوبین گلیکوزیله افزوده می شود. مقدار R2 برابر 0.683 و مقدار P<0.001 بود.

    نتیجه گیری

    میزان هموگلوبین گلیکوزیله با میزان تبعیت از درمان همبستگی منفی و معنادار دارد. با توجه به بهبود سطح هموگلوبین گلیکوزیله در اثر تبعیت بهتر از درمان مداخلات ارتقایی برای افزایش تبعیت از درمان در این بیماران پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: دیابت، تبعیت از درمان، هموگلوبین گلیکوزیله
  • علیرضا حسن زاده، فرشته قلجایی، عبدالغنی عبدالهی محمد، مهین نادری فر* صفحات 1900-1909
    مقدمه و هدف

    شایع ترین بیماری غدد درون ریز دوران کودکی و نوجوانی دیابت نوع یک یا وابسته به انسولین می باشد. مادران به خاطر تزلزل در نقش مادری و آینده ی کودک به طرز خاصی دلواپس و نگران  می باشند. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تاثیر برنامه آموزشی بر اضطراب مادران کودکان مبتلا به دیابت نوع 1انجام شد.

     روش پژوهش:

     پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی که بر روی 40 مادر دارای کودک  دیابتی نوع 1 به صورت پیش آزمون - پس آزمون انجام شد. پژوهشگر با حضور در محیط پژوهش و جلب مشارکت مادران و داشتن معیارهای ورود به مطالعه به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف واحدهای پژوهش را انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار می داد. تعداد جلسات بر اساس نیاز و شرایط مادر بیمار حداقل سه جلسه و با فاصله زمانی یک روز در میان به مدت 30دقیقه در نظر گرفته شد. ابزار جمع آوری اطلاعات را پرسشنامه دو بخشی اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه اضطراب آشکار  اشپیل برگر40 سوالی تشکیل داد. روایی و پایایی پرسشنامه در مطالعات مختلف تایید شده است.داده های به دست آمده به کمک نرم افزار spss نسخه21 به کمک آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معناداری در این مطالعه 05/0 مد نظر است.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد که دو گروه از نظر سن کودک، جنس، سن مادر, تحصیلات مادر, تعداد فرزند و مدت ابتلا به بیماری دیابت تفاوت معناداری با یکدیگر ندارند. میانگین نمره ابعاد و نمره کل اضطراب نمونه های مطالعه درگروه مورد  بعد از مداخله  نسبت به قبل از مداخله بهبود یافته بود . اما این تفاوت معنادار نبود.

    نتیجه گیری

    مادران کودکان مبتلا به دیابت در گروه مداخله پس ازآموزش نمره کمتری از اضطراب و ابعاد آن نسبت به قبل آموزش داشتند. به عبارت دیگر مداخله انجام گرفته باعث بهبود نمره اضطراب مادران شده است. با توجه به نتایج می توان پیشنهاد کرد که در شروع بستری کودکان در بخش، نیاز های آموزشی آنها و مادرانشان بررسی شود و محتوای آموزشی بر اساس آن تهیه و تنظیم شود، تا باعث کاهش اضطراب مادران شود.

    کلیدواژگان: اضطراب. آموزش، مادران، کودکان. دیابت نوع1
  • نسیم کریمی، سعید بشیریان، مریم اسماعیل زاده، شیوا برزویی* صفحات 1910-1923
    مقدمه و هدف

    امروزه دیابت یکی از  شایع ترین بیماری های اندوکرین و همچنین یکی از علل مهم مرگ و میر در سراسر جهان است. شواهدی از اختلال عملکرد تیرویید در مبتلایان به دیابت نوع 2 وجود دارد که باعث پیش آگهی ضعیف تر در بیماران دیابتی می شود. در مطالعه ی حاضر عملکرد تیرویید در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مورد بررسی قرار گرفت.

     روش پژوهش: 

    این مطالعه ی مقطعی طی سال های 1400-1398 در شهر همدان برروی 800 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد. تمام بیماران تحت درمان مبتلا به دیابت نوع 2 تایید شده با روش سرشماری وارد مطالعه شدند.  جهت جمع آوری داده ها از یک چک لیست دارای دو بخش اطلاعات دموگرافیک و بالینی استفاده شد. داده ها پس از جمع آوری با نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 و روش های توصیفی و تحلیل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بیماران مورد مطالعه شامل 6/36 مرد و 4/63 درصد زن با میانگین سنی 10/95± 58/09سال بودند. نتیجه ی معاینه تیرویید در 10/5 درصد بیماران دیابتی غیر طبیعی بود. در 31/4 درصد بیماران اختلال تیروییدی وجود داشت که 17/8 درصد هیپوتیروییدی بالینی، 10/5 درصد هیپوتیروییدی تحت بالینی و باقی افراد هیپرتیرویید بودند. شیوع اختلال تیروییدی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 در جنس زن و سنین بالای 35 سال به صورت معنادار بیش تر از جنس مرد و سن کم تر از 35 سال بود

    نتیجه گیری

    حدود یک سوم افراد مبتلا به دیابت نوع دو دارای اختلال در عملکرد تیرویید بودند. این اختلالات بصورت کم کاری بالینی و تحت بالینی تیرویید در این بیماران شایع تر بودند. یافته های این مطالعه نشان داد که در آینده در مورد اقدامات بررسی عملکرد تیرویید در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 ، تحقیقات بیشتری لازم است.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، هیپوتیروئیدی، هیپرتیروئیدی
  • شروین محمدی، آیت الله فتحی*، عصمت پاهنگ صفحات 1924-1936
    مقدمه و هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثر بخشی روان درمانی مثبت نگر بر امید به زندگی و خود کارآمدی در بیماران دیابتی شهرستان شهریار انجام گرفت. 

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع  مطالعات نیمه تجربی بر اساس طرح پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل است. جامعه ی آماری پژوهش حاضر شامل تعدادی از  مراجعه کنندگان مبتلا به دیابت به مراکز خدمات جامع سلامت در شهرستان شهریار  درسال 1400 بود که از بین آنها 30 نفر به صورت تصادفی انتخاب شد و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تقسیم بندی شد. پس از تقسیم تصادفی بیماران دیابتی به دو گروه آزمایش و کنترل، طرح آموزش مهارت های روان درمانی مثبت نگر در 8 جلسه 2 ساعته در مدت 2 ماه، به شرکت کنندگان در گروه آزمایش ارایه شد و در گروه کنترل هیچ مداخله ای صورت نگرفت. هر دو گروه، یک بار پیش از مداخله آزمایشی و یک بار پس از مداخله آزمایشی مقیاس امیدواری اشنایدر و همکاران (1991) و خودکارآمدی شرر (1982) را تکمیل کردند.

    یافته ها

    یافته های آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان دادآموزش روان درمانی مثبت نگر بر امید به زندگی و خودکارآمدی در بیماران دیابتی شهرستان شهریارتاثیر معنادار دارد (p<0/05).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاکی از تاثیر مثبت روان درمانی مثبت نگر بر امید به زندگی و خودکارآمدی بیماران دیابتی می باشد.

    کلیدواژگان: روان درمانی مثبت نگر، امید به زندگی، خود کارآمدی، بیماران دیابتی
  • سمیه نخعی*، حمیدرضا شهرکی مجاهد، خالد بادپا صفحات 1937-1949
    مقدمه و هدف

    رغبت دانش آموزان در دوره تحصیلی به عنوان شاخص و متغیری روانی -اجتماعی می تواند در فرآیند آموزش و تحصیل نقش مثبت ایفا کند و در نتیجه در برونداد یک سازمان آموزشی تاثیر زیادی داشته باشد و به تناسب آن رابطه قدرتمندی بین رغبت تحصیلی و رضایت شغلی دیده می شود با توجه به این مطلب هدف پژوهش حاضر  ارایه مدلی  برای رغبت دانش آموزان با تاثیر ویژگی های دموگرافیک معلم و میانجیگری راهبردهای یادگیری  در دانش آموزان دیابتیک می باشد.

     روش پژوهش: 

    جامعه آماری دانش آموزان دختر و پسر دارای دیابت متوسطه شهر زابل در سال 1400 که در رنج 14 تا 17 سال سن داشته و نمونه به روش سرشماری به تعدادد 89 نفر انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری داده ها از پرسشنامه راهبردهای یادگیری خود نظم جویی (پینتریچ و دی گروت، 1990)، و رغبت هالند (1958) برای سنجش اطلاعات ویژگی های دموگرافیک معلمان فرمی محقق ساخته استفاده شده تحلیل داده ها با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار smart pls 2 آنجام شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، که سن و سنوات معلم بر رغبت دانش آموزان تاثیر مثبت دارد و با ورود راهبردهای یادگیری به عنوان متغیر واسطه ای ، سن معلم با ضریب تاثیر 670/5 بر راهبردهای یادگیری تاثیر معناداری می گذارد. درنتیجه راهبردهای یادگیری اثر مثبت سن معلم را بررغبت دانش آموزان را تقویت می کند.

    نتیجه گیری

    این موضوع بیانگر آن است که بهبود راهبردهای آموزشی و برنامه ریزی جهت این امور می توان با تاکید بر توانمند کردن علمی جامعه فرهنگی نقش تاثیرگذاری برالگوهای تفکر و اشتیاق  دانش آموزان داشته باشیم.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، رغبت، معلم، شناختی، فراشناختی
  • مهین نادری فر، عبدالغنی عبدالهی محمد* صفحات 1950-1953
|
  • Mohammad Afshar, Mahboobeh Kafaei-Atrian*, Zohreh Sadat, Zahra Ahangarian Pages 1889-1899
    Introduction

    Glycosylated hemoglobin is used to achieve glycemic control in diabetes, and adherence to treatment is the amount of behavioral therapy performed by an individual. This study aimed to determine effective factors on treatment adherence dimensions and glycosylated hemoglobin in diabetic patients at Aran and Bidgol in 2019.

    Methods

    This was a descriptive-analytical study on diabetic patients referred to Aran and Bidgol health centers from 2019 to 2020. Data were collected through the Madanlu treatment adherence questionnaire and measuring the latest HbA1c level in the patient’s file during the last three months. Literate patients completed the questionnaire, and the illiterate ones were interviewed. Data were analyzed using multiple regression tests and the Pearson correlation coefficient.

    Results

    The mean age of participants was 60.04±10.75 and the duration of treatment was 9.46±6.81 years. The number (%) was 258(67%) for women, 302(78.4%) for married, 234(60.8%) for employed, 381(99%) for type 2 diabetes. According to the multiple regression test, the amount of glycosylated hemoglobin decreases for each unit of increasing participation in treatment by 0.088, combination by 0.038 and adherence to treatment by 0.156. Also, the value of glycosylated hemoglobin is increases 0.056 for each unit of increasing in commitment to treatment and 0.089 for each unit of tact in execution. R2 was 0.683 and P <0.001.

    Conclusion

    Glycosylated hemoglobin level has a negative and significant correlation with treatment adherence rate. Due to the improvement of glycosylated hemoglobin levels as a result of better adherence to treatment, promotional interventions are recommended to increase adherence to treatment.

    Keywords: Adherence to treatment, Diabetes, Glycosylated hemoglobin
  • Alireza Hassanzadeh, Fereshte Ghaljaei, Abdulghani Abdullahi Mohammad, Mahin Naderifar* Pages 1900-1909
    Introduction

    The most common endocrine disease in childhood and adolescence is type I or insulin-dependent diabetes. Mothers are particularly anxious and worried because of the uncertainty in the role of motherhood and the future of the child. Therefore, the present study was conducted to investigate the effect of educational programs on the anxiety of mothers having children with type I diabetes.

    Methods

    The present semi-experimental research was conducted with a pretest-posttest design on 40 mothers with type 1 diabetic children. By being present in the research environment, encouraging the mothers to participate, and considering the criteria for entering the study, the researcher selected the subjects using the purposive sampling method and randomly placed them in two intervention and control groups. The number of sessions based on the needs and conditions of the patient's mother was considered to be at least three 30-minute sessions with an interval of every other day. The data collection tool was a two-part questionnaire consisting of a demographic information form and the 40-item Spiel Berger State-Trait Anxiety Inventory. The validity and reliability of the questionnaire have been confirmed in various studies. The obtained data were analyzed in the SPSS 21 software with the help of descriptive statistics. The significance level in this study was 0.05.

    Results

    The data analysis showed that the two groups did not differ significantly in terms of child's age, gender, maternal age, maternal education, number of children, and duration of diabetes. The mean score of dimensions and the total anxiety score of the study samples in the intervention group were improved after the intervention; however, this difference was not significant.

    Conclusion

    Mothers of children with diabetes in the intervention group had lower scores in anxiety and its dimensions after the training. In other words, the intervention improved the anxiety scores of mothers. According to the results, it can be suggested that at the beginning of children's hospitalization in the ward, their educational needs and their mothers' needs be checked and the educational content be prepared and adjusted accordingly to reduce mothers' anxiety.

    Keywords: Anxiety, Children, Mothers, Training, Type I diabetes
  • Nasim Karimi, Saeed Bashirian, Maryam Esmaeelzadeh, Shiva Borzouei* Pages 1910-1923
    Introduction

    Today diabetes is one of the most common endocrine diseases today and a leading cause of death across the globe. There is evidence of thyroid dysfunction in people with type II diabetes, leading to a poorer prognosis in diabetics. The present study aimed to assess thyroid function in patients with type II diabetes.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted on 800 patients with type 2 diabetes in Hamada, Iran, during 2018-1400. All patients under treatment with type II diabetes confirmed by the census method were included in the study. A checklist with two sections of demographic and clinical information was used to collect data. After data collection, they were analyzed in SPSS software (version 22) using descriptive and analytical methods.

    Results

    The patients included 36.6% males and 63.4% females with a mean age of 58.09±10.95 years. The result of the thyroid examination was abnormal in 10.5% of diabetic patients. Thyroid disorder was detected in 31.4% of patients, including clinical hypothyroidism (17.8%), subclinical hypothyroidism (10.5%), and hyperthyroid (3.1%). The prevalence of thyroid disorder in patients with type 2 diabetes in females and those over 35 years of age was significantly higher than in males and those under 35 years of age (P<0.05).

    Conclusion

    About one-third of participants with diabetes had thyroid dysfunction. Both hypothyroidism and subclinical hypothyroidism were more common in type II diabetic patients. The findings of this study indicated that further research is needed in the future on measures to evaluate thyroid function in patients with type II diabetes.

    Keywords: Hyperthyroidism, Hypothyroidism, Type II diabetes
  • Shervin Mohammadi, Ayatollah Fathi*, Esmat Pahang Pages 1924-1936
    Introduction

    This study aimed to investigate the effectiveness of positive psychotherapy in life expectancy and self-efficacy among diabetic patients in Shahriar, Iran.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was conducted based on pre-test and post-test design and a control group. The statistical population of the present study included a number of patients with diabetes referred to comprehensive health service centers in Shahriar, Iran, in 1400, from which 30 cases were randomly selected and divided into two groups of experimental (n=15) and control (n=15). After randomly dividing diabetic patients into experimental and control groups, eight 2-hour positive psychotherapy skill training sessions were presented to the participants in the experimental group for 2 months; however, the control group received no intervention. Both groups completed Schneider et al.'s Scale of Expectancy and Scherer's Self-Efficacy once before and once after the experimental intervention.

    Results

    Findings of the repeated measures ANOVA showed that positive psychotherapy training had a significant effect on life expectancy and self-efficacy among diabetic patients in Shahriar, Iran (P<0.05).

    Conclusion

    The results showed that positive psychotherapy training had a positive effect on life expectancy and self-efficacy.

    Keywords: Diabetic patients, Life expectancy, Positive psychotherapy, Self-efficacy
  • Somayeh Nakhaei*, HamidReza Shahreki Mojahed, Khaled Badpa Pages 1937-1949
    Introduction

    Students’ academic interest as a psychosocial indicator and variable has a positive role to play in education and learning. Therefore, it can significantly affect the output of educational organizations. In this regard, a strong relationship is observed between academic interest and job satisfaction. Consequently, the present study aimed to propose a model of students’ academic interest influenced by teachers’ demographic characteristics with the mediating role of learning strategies among diabetic students.

    Methods

    The statistical population included male and female diabetic high school students aged 14-17 years in Zabol, Iran, in the 2021-22 academic year. Out of this population, 89 students were selected as the sample using the census method. The data collection tools included the Motivated Strategies for Learning Questionnaire by Pintrich and de Groot (1990), Holland Code Test, and a researcher-made form to assess the teachers’ demographic information. Data analysis was performed using Structural Equation Modeling in Smart PLS2.

    Results

    Based on the results, teachers’ age and experience had positive effects on academic interest. In this regard, the age of teachers had an impact factor of 5.670 with the mediating role of learning. Therefore, learning strategies strengthened the positive effects of teachers’ ages on students’ academic interests.

    Conclusion

    As evidenced by the results of this study, improving learning strategies and making plans to achieve this goal can significantly influence students’ thinking patterns and interests by focusing on teacher empowerment.

    Keywords: Cognitive, Diabetic type II, Interest, Meta-cognitive, Teacher